En monumental landskabsmosaik

På den internationale auktion i Bredgade kan man opleve det monumentale landskabsværk ”Out from Under” af den internationalt anerkendte danske kunstner Ebbe Stub Wittrup. Værket består af intet mindre end 100 fotografier.

 

Monumental kunstoplevelse

Når dørene til eftersynet i Bredgade åbner, har man denne gang mulighed for at oplevet et enestående fotografisk storværk af den danske kunstner Ebbe Stub Wittrup. Hans værk ”Out from Under” er ikke, som kunstværker er flest. Det er en nærmest monumental oplevelse. Værket består af intet mindre end 100 indrammede fotografier, der hver især måler lidt mere end en A4 side. Ophængt og fordelt på fire rækker fylder værket mere end 10 meter. Billederne hænger sammen i forlængelse af hinanden i farvede sekvenser på op til fem fotos.

 

Når historiske privatfotos møder moderne kunst

Motiverne, der er grynede og holdt i forskellige farvetoner, stammer fra en samling gamle, private lysbilleder fra 1950’erne, som kunstneren tilfældigt har fundet, beskåret, manipuleret og farvelagt. De kunne være taget i Schweiz eller måske Norge. Der er brudstykker af himmel, floder, sne og masser af bjerge. Der er kun få spor efter mennesker: udsnit af hustage, lift-wirer og et enkelt lille skilt forsynet med en pil ”Til Steine”, der sender beskueren videre ind i værket.

Kunstneren har fordelt fotografierne i en sirlig mosaisk orden, der gør det tydeligt, at der er tale om udsnit eller brudstykker. Samtidig giver mosaikken og paletten af farver en ny sammenhæng, hvor fotografiets virkelighedsfremstilling bliver vendt på hovedet og åbner nye farverige, abstrakte landskaber for øjnene af os. 

Se afdelingsleder i fotokunst Christine Almlund fortælle mere om fotoauktionen og Wittrups værk

 

Landskaber med virkelighedstvist

De gamle lysbilleder danner også forlæg for en anden serie fotografier af Stub Wittrup, hvoraf to også udbydes på fotoauktionen. I serien ”Presumed Reality” ser man grupper af vandringsmænd- og kvinder i de alpine landskaber, ofte i klassisk maleriske kompositioner. Også her har Stub Wittrup skruet på skarphed, konturer og farvetoner og skabt nye tilsyneladende virkelighedsbilleder. Begge fotoserier udfordrer den gængse forståelse af fotografiets virkelighedsgengivelse, sætter fokus på fotografiets æstetiske muligheder og begrænsninger og giver det klassiske landskabsmotiv et moderne tvist.

 

Inspireret af Warhol

På auktionen præsenteres også en række toneangivende danske kunstnere, der har domineret dansk kunstfotografi siden midten af 1980’erne. Værker af Per Bak Jensen, Krass Clement, Erik Steffensen samt to unikaværker af kunstneren Ulla Diedrichsen er også med på auktionen. Diedrichsen har i mange år arbejdet med fotobaseret kunst herhjemme og stod i 1980’erne i nær forbindelse til pop-kunstneren Andy Warhol, da hun i en periode fik mulighed for at være tilknyttet ”The Factory” i New York. Også nyere internationale navne som Hiroshi Sugimoto og Roger Ballen såvel som Astrid Kruse Jensen, Trine Søndergaard og Nicolai Howalt præsenteres. Alle værkerne på auktionen kan opleves på eftersynet i Bredgade fra den 15.-19. september. Hammeren falder samme sted onsdag den 28. september fra kl. 15.30.

 

Kunst på Papir

I samme weekend som eftersynet udstiller Bruun Rasmussen også fotokunst og andre papirbaserede kunstformer på udstillingen ”Kunst på Papir” i Museumsbygningen på Østerbro. En række ældre og moderne tegninger, grafik og fotokunst udbydes i forlængelse heraf på en temaauktion på nettet, der løber af stablen fra kl. 18 mandag den 19. september. Alle værker kan opleves i vores afdeling på Sundkrogsgade 30, 2150 Nordhavn frem til auktionen.

 

Se alle auktionens fotoværker

Se hele udvalget på auktionen

Læs mere om auktionen

Læs om budgivning

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Christine Almlund: 8818 1216 · cal@bruun-rasmussen.dk